Moving Images 2010

Ikon

Först ut: Kinga Sandén!

Foto: Gitta Wilén

Just nu består Moving Images av en rad bubblor som jag har ritat på ett papper. Varje bubbla är ett ämne eller område. Varje område påverkas i väldigt hög grad av realtidsutvecklingen.

Ett av de allra tydligaste exemplen är journalistiken. På några få år har en enkelriktad genre omformats till att allt mer ta formen av något slags dialog. Läsarna bjuds in till att kommentera, bloggar sätter ibland agendan för nyhetsarbetet och i och med att reportrarna börjar att använda sig av sociala medier i sina egna namn i tjänsten, uppstår en rad frågor, som inte är helt oproblematiska.

Innebär till exempel detta att yrkesrollen befinner sig i någon sorts upplösning? Eller är det i själva verket tvärtom – att reportern nu på allvar kan utföra sitt uppdrag, när tillgången till autentiska källor blivit så stor? Och vad händer med journalisternas roll som filter i en värld där realtidsflödena allt mer tar över just denna roll?

För oss fanns ingen tvekan vem vi ville se diskutera frågor som rör journalistik på Moving Images. Vi är väldigt glada att i dag kunna berätta att Kinga Sandén kommer att delta på konferensen.

Kinga Sandén jobbar som utrikesredaktör på Sydsvenskan och vann i november Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sitt sätt att använda Twitter i sin rapportering från bland annat Iran och Gaza.

Filed under: Uncategorized

2 Responses

 1. Karin Lilja skriver:

  Hej!

  Superbra val med Kinga Sandén. Ska bli mycket spännande.

  Jag skulle tycka att det vore intressant hur man _leder_ journalister som arbetar i realtid. Hur planerar man, delegerar, kreerar? Faktacheck, språkkoll? Hur leder man när medarbetarna kanske inte längre finns på redaktionen över huvud taget? Vad händer med redaktionerna?

  Sedan skulle det också vara intressant att höra om hur man leder sig själv – vad händer när deadlinebegreppet förändras (om det nu gör det)? Hur motiverar man sig själv?

  Jag skulle också tycka att det vore intressant med kloka tankar kring idéutveckling och realtid – hur finner vi tid att se lite längre bort, tänka lite djupare, reflektera, utveckla? Eller ger realtidsutvecklingen oss mer tid för just idéskapande och kontemplation inom mediebranschen?

  Sådant undrar i varje fall jag själv över!
  /Karin

 2. anders skriver:

  jättespännande tankar och bra idéer, tack karin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

RSS Tweets om realtid

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Tweets om Moving Images 2010

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Lästips om realtid

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Flickr Photos

%d bloggare gillar detta: